Trykk “Enter” for å komme videre

Guide til å ansette en advokat

Ansette en advokat

Å ha den riktige advokaten når du har behov for en, kan hjelpe deg med å løse utfordringer med naboen, avslutte et ekteskap, styrke rettighetene dine på arbeidsplassen eller til og med unngå fengselstid. Når livet blir rettslig, enten det er en siktelse for kjøring under påvirket tilstand eller en positiv hendelse som en adopsjon, er det nyttig å ha en advokat. Men å ansette en advokat er ikke nødvendigvis for alle juridiske prosedyrer, noe som er grunnen til at Advokatsentralen.no tilbyr gratis juridisk informasjon, i tillegg til gjør-det-selv ressurser.

Advokatsentralens guide til å ansette en advokat hjelper deg ikke bare med å ansette en advokat, men hjelper deg med å velge den riktige personen, forstå rettslige kostnader og lover, og få ro i sinnet. Advokater kan tenkes å være en dyr affære, men det å ikke ha rettslig veiledning når du trenger det kan være mye dyrere.

Praksisområder

Advokater spesialiserer seg typisk innenfor et spesifikt juridisk område, eller noen få relaterte områder. For eksempel kan en advokat kun jobbe med familierelaterte immigrasjonssaker. Mens en annen kan ha et stort utvalg av skadesaker. Noen advokater tar ikke for seg rettsstrider i det hele tatt, men tar en mer transaksjonsmessig og veiledende rolle istedenfor. Mange interne virksomhetsadvokater som er kvalifisert til å representere klienter i rettsalen, tar sjelden en fot inn i salen.

Noen velkjente områder innenfor juridiske praksiser er blant følgende:
• Kriminalitet
• Personskade
• Skatt
• Familie
• Ansettelse

Innenfor disse større praksisområdene, velger ofte advokater å fokusere på en eller flere spesifikke saker. En advokat som spesialiserer seg innenfor kriminalitet kan for eksempel fokusere hovedsakelig på saker relatert til kjøring under påvirket tilstand. En familieadvokat kan ta på seg seperasjonssaker eller spesialisere seg innen foreldrerettssaker.

Bedriftstyper

Det finnes også store forskjeller med tanke på hvordan de forskjellige advokatbedriftene er strukturert, noen er en-mannsbedrifter hvor andre er større – flerstatlige eller til og med multinasjonale bedrifter med tusenvis av ansatte. I midten er mindre firmaer som ansetter mellom to og ti advokater. De tilbyr oppmerksomheten som blir tilbudt av en-mannsbedrifter, men med god nok dybde til å ta på seg et bredere spekter av saker. I tillegg vil noen bedrifter fokusere på å løse juridiske saker i rettsaker, mens andre er kun tilgjengelige til å veilede klienter, ta for seg dokumenter, utarbeide kontrakter osv. Større bedrifter gjør vanligvis begge deler.

Det firmaet du velger bør velges på bakgrunn av din saks behov. En advokat som jobber alene, kan tilby tillit og enestående oppfølging. Men en større bedrift som går gjennom et større oppkjøp vil ansette et større foretak med større ressurser og spesialiserte advokater.

Noen juridiske utfordringer vil ikke kreve hjelp fra en advokat. Men for de sakene hvor det er nødvendig, er det å velge den riktige advokaten og å forstå prosessen utrolig viktig og kan gjøre all forskjellen for din sak.

Få tilbud fra advokatene